Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilteavond Samen-zijn in stilte

31 januari 2020 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

‘Jij zit altijd zo mooi stil, en zo rechtop!’ Dat zegt manlief wel eens na afloop van een stilteavond.

Rechtop zitten is inderdaad geen probleem voor mij. Ik zit het liefst op een meditatiebankje, met een vilten vachtje eronder voor de warmte. Kleermakerszit lukt me niet, maar op zo’n bankje houd ik het met gemak een uurtje vol.

Druk hoofd
Wat er daarentegen allemaal in mijn hoofd gebeurt, dat zie je niet. Een hoofd is niet doorzichtig. Anders zou je zien hoeveel gedachten, ideeën en teksten erin rondwaren. Gesprekken die ik van tevoren voer of herhaal. Had ik niet beter dit, had ik niet beter dat? Vriendinnen die ik wil bellen of appen. Nieuwsbrieven, blogs, die ik alvast schrijf.

Ondanks dat drukke hoofd voel ik vrijwel altijd rust en ruimte in mijn onderbuik, een stille vreugde. Die is er, die kan ik voelen. Het hoofd heeft zo zijn eigen kronkels. Een druk hoofd én rust in de buik, het kan.

‘Ik ben hier’
Dat hoofd wordt rustig wanneer ik in gedachten zeg: ‘ik ben hier’. Ik ben hier, en ik merk al die gedachtes, ideeën en teksten op. Ik ben hier en ik laat me er niet door meeslepen. Gebeurt dat toch, dan breng ik mezelf zacht terug naar mijn lijf: adem in, adem uit. Of ik herhaal een mantra: ik ben, ik ben, op het ritme van mijn ademhaling. Zo geef ik mijn hersenen iets te doen, dat vinden ze prettig.

Ik ben niet mijn gedachten
Wat ook helpt is me realiseren dat ik niet mijn gedachten ben. Ze komen en ze gaan. Ik kan er iets van vinden, ik kan ze gadeslaan, ik kan ze volgen, ik kan ze laten. Daardoor kom ik er losser van.  

Een wonder…
Verwacht geen wonderen van meditatie, zei de Haarlemse stadsdominee Tom de Haan een keer. Nee, verwacht geen wonderen. En dan, ineens, is het helemaal stil, in mijn lijf, in mijn hoofd. Toch een wonder. 

Mediteren is oefenen. Wanneer je het vaak doet, verstevig je het contact met je innerlijke rustpunt. En overkomt je soms een wonder.

Samen-zijn in stilte op 31 januari
Op vrijdag 31 januari ben je weer welkom in onze huiskamer in Overveen om samen met ons een uur in stilte te zijn. Inloop is vanaf 19.45 uur. We beginnen stipt om 20.00 uur. Halverwege klinkt het wekkertje, en kun je even je benen strekken, als je dat wilt. Na afloop is er thee, die we in stilte opdrinken. Je kunt ook meteen naar huis gaan.

Omdat we stoelen  klaarzetten, vinden we het prettig wanneer je laat weten dat je komt. Je kunt ook je eigen meditatiekussentje of –bankje meenemen. De avond gaat altijd door, en is gratis. De schoenen gaan uit, dus neem sokken of sloffen mee.

Praktische gegevens
Datum             : vrijdag 31 januari 2020
Tijd                    : 20.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur
Adres               : Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Opgave           : info@jannytermeer.nl

Kunst

Wat we willen:
Momenten
Van helderheid
Of beter nog: van grote
Klaarheid

Schaars zijn die momenten
En ook nog goed verborgen
Zoeken heeft dus
Nauwelijks zin, maar
Vinden wel

De kunst is zo te leven
Dat het je overkomt

Die klaarheid, af en toe

Martin Bril, Verzameld werk

 

Gegevens

Datum:
31 januari 2020
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

maakt verlangens zichtbaar