Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilteavond Samen-zijn in stilte

30 augustus om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

In juli waren we een paar dagen in het noorden van Groningen: weids, lage horizon, mooie wolkenluchten, echt donker in de nacht en natuurlijk stil. Dat was genieten. Zo stil dat geluiden ver dragen, net als op water. Hoorden we een radio, dan leek het alsof hij naast ons stond, maar waarschijnlijk was het een paar straten verder.

Lawaai in Overveen
Weer thuis in Overveen hoorde ik de treinen, de auto’s op de Randweg, en het racen op het circuit van Zandvoort, des te beter. Na verloop van tijd was ik eraan gewend, en kon ik ervaren dat het ook in Overveen stil is. Een andere stilte dan in Groningen, maar toch… stil. Vooral ’s ochtends, wanneer nog weinig mensen op zijn, is het stil in de tuin. Ja, ik hoor geluiden, van vogels, en van auto’s, en toch is het stil.

Akoestische stilte
Stilte is een vreemd fenomeen. Er is de akoestische stilte, waarbij we niets horen. Nou ja, meestal horen we wel iets, geluiden uit de natuur,  maar in het algemeen ervaren we die niet als storend. Is het echt totaal stil, zoals in een speciale geluiddichte kamer, dan vinden de meeste mensen dat niet eens prettig.

Stilte tussen mensen
Er is de stilte tussen mensen, wanneer we niet praten. Deze stilte heeft telkens een andere sfeer. Ik schreef er een blog over.

Stilte onder de geluiden
Er is de innerlijke stilte, de stilte in ons, waarmee we contact maken wanneer we stil zitten of mediteren. Die is er altijd. Wanneer ik die stilte bewust voel, ervaar ik dat het stil is onder de geluiden buiten. Daardoor kan het voor mij stil zijn in Overveen, ook al is er lawaai. De stilte in mij staat in verbinding met de grote Stilte, die niet alleen altijd in mij is, maar overal.

Samen-zijn in stilte op vrijdag 30 augustus
In een stille kring is zo’n onderlaag van stilte ook merkbaar. Dat kun je ervaren op vrijdag 30 augustus in onze huiskamer in Overveen. Van 20.00 tot 21.00 uur zijn we stil, na een halfuur kort onderbroken, zodat je je benen kunt strekken. Na afloop is er thee, die we in stilte opdrinken. Je kunt ook meteen naar huis gaan. Inloop is vanaf 19.45 uur.

Omdat we stoelen klaarzetten, vinden we het prettig wanneer je laat weten dat je komt. info@jannytermeer.nl Je kunt natuurlijk ook je eigen meditatiekussentje of -bankje meenemen. De schoenen gaan uit, dus neem sokken of sloffen mee. De avond is gratis en gaat altijd door.

Geen ervaring? Kom iets eerder…
Heb je geen ervaring met stilzitten, en vraag je je af of het iets voor jou is, kom dan iets eerder, zo rond 19.30 uur. Dan geef ik je uitleg en vertel hoe je jezelf kunt steunen tijdens het samen-zijn in stilte. Laat het wel van tevoren weten, zodat wij op tijd klaar zijn.

[…] Het is zo gegaan dat ik hier ben en kijk.
Boven me fladdert een witte vlinder in de lucht
met vleugeltjes die alleen van hem zijn
en over mijn handen vliegt zijn schaduw,
geen andere, niet zomaar een, alleen de zijne.

Wanneer ik zoiets zie, verlaat me altijd de zekerheid
dat wat belangrijk is
belangrijker is dan wat onbelangrijk is.

Wislawa Szymborkska, Een titel hoeft niet

 

Gegevens

Datum:
30 augustus
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Oranje nassaulaan 104, Overveen

maakt verlangens zichtbaar