Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilteavond samen-zijn in stilte

26 juli 2019 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

‘Hoe ben jij eigenlijk tot de stilte gekomen?’ vroeg laatst iemand aan mij. Ik moest even nadenken, wanneer kwam de stilte in mijn leven? Eigenlijk was ze er altijd al (zie mijn blog), maar niet bewust, zoals  nu. Dat begon waarschijnlijk tijdens de jaartrainingen Rusten in zijn, doen wat je echt wilt bij Centrum Zijnsoriëntatie in Utrecht (vanaf  2006). Meditatie en visualisatie waren vaste onderdelen van de trainingsdagen.

Heftige emoties
Bij Zijnsoriëntatie heb ik ook mijn eerste stilteretraite gevolgd, in het voormalige klooster Rosario in België. Die was heftig. Een deelnemer had net zijn geliefde verloren in een ongeluk. Zijn verdriet kwam tijdens het mediteren onbelemmerd naar boven.

Dat kan gebeuren als je langere tijd stilzit: alle (al of niet bewust) onderdrukte emoties worden voelbaar. Hoe ga je daarmee om? Tijdens de retraite was er ruimte om te huilen in elkaars armen. Het verdriet was te vers, dat kon hij niet alleen dragen.

Waarnemer zijn
Uiteindelijk is dat wat je leert door meditatie: waarnemer zijn van je emoties, je gedachten. Je leert: ik ben niet mijn gedachten, ik ben niet mijn emoties. Ik heb dat geleerd door de trainingen  zijnsoriëntatie en andere cursussen, door oefeningen, door het vaak te doen. Het is een proces dat nooit stopt: in contact zijn met mezelf, met de innerlijke stilte, waarnemer zijn van alles wat in me opkomt. Soms gemakkelijk, soms lastig.

Kom oefenen op 26 juli
Hoe vaker je stil zit, alleen of met anderen, des te beter het lukt waarnemer te zijn, het contact te voelen met de stilte in jezelf. Op vrijdag 26 juli ben je weer van harte welkom om dat samen met ons te doen in onze huiskamer in Overveen.

De schoenen gaan uit, dus neem eventueel sokken of sloffen mee. Omdat we stoelen klaarzetten, vinden we het prettig wanneer je laat weten dat je komt. info@jannytermeer.nl Je kunt uiteraard ook op je eigen meditatiekussentje of –bankje zitten. De avond gaat altijd door, ook in de zomer, en is gratis. Ik zie je graag verschijnen.

Behoefte aan begeleiding?
Tijdens deze avonden zijn we stil, zonder geleide meditatie, zonder nagesprek, zonder oefeningen. Ik kan me voorstellen dat je daar soms wel behoefte aan hebt. Of dat je begeleiding nodig hebt wanneer je je bewust wordt van gedachten, emoties en patronen, waar ze een uiting van zijn. Dat je daar graag vrij van wilt zijn. Of dat je huiverig bent om mee te doen, precies vanwege deze reden. In zulke gevallen kun je me altijd bellen (023-5272084) of mailen (info@jannytermeer.nl). Dan bekijken we samen wat je nodig hebt en of ik je kan begeleiden. Hier vind je informatie over mijn manier van werken.

‘In een tijd van voortdurende beweging is niets urgenter dan stilzitten.’ – Pico Iyer, in De kunst van stilte

Gegevens

Datum:
26 juli 2019
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Oranje Nassaulaan 104
Overveen, 2051JT
+ Google Maps

maakt verlangens zichtbaar