Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

stilteavond samen-zijn in stilte

26 april 2019 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

Afgelopen woensdag was ik bij de stiltemeditatie in de doopsgezinde kerk. Het duurde een tijdje voor ik ‘zakte’ in de stilte. Er buitelden allerlei gedachtes door mijn hoofd, er was veel onrust. Hoe kwam het dat ik niet meteen werd opgenomen in Stilte, zoals meestal?

Ik weet het wel: de afgelopen dagen heb ik me niet de tijd gegund ’s ochtends een halfuur stil te zitten. We waren een weekend weg, ik was moe, bleef langer in bed liggen… Mijn routine was doorbroken.

Het gaat niet vanzelf
Het is net als met autorijden. Als je dat regelmatig doet, stap je zonder aarzelen in de auto, je weet precies wat je moet doen, denkt er niet over na. Ik heb geen auto, wel een rijbewijs, maar rijd zelden. Ik vind het hier veel te druk op de weg. Alleen als ik mijn familie in Canada ga bezoeken, huur ik van tevoren een paar keer een auto om te oefenen. Dat is telkens weer spannend: kan ik het nog wel, weet ik de regels nog? Kortom, ik moet erover nadenken, het gaat niet vanzelf.

Maak het tot een gewoonte
Met stilzitten is het ook zo: als ik het regelmatig doe, hoef ik er niet over na te denken. Ik ga zitten, voel mijn billen op het meditatiebankje, let eerst bewust op mijn ademhaling, of zeg een mantra, en dan voel ik de stilte in mezelf. Niet dat er geen onrust of gedachtes zijn, maar Stilte is er ook. Soms is het een zachte stroom, of een lichte vreugde, dan weer ruim, uitbreidend, of klein in mezelf. Ik maak er deel vanuit.

De dag is anders wanneer ik ’s ochtends stilzit, lichter, blijer. Het vraagt wel discipline en commitment om regelmatig alleen stil te zitten. Daarom is het zo behulpzaam het samen met anderen te doen. Bijvoorbeeld in de ochtend bij het stadsklooster, of bij ons in Overveen, elke laatste vrijdag van de maand.

Samen-zijn in stilte op 26 april
Deze maand ben je van harte welkom op vrijdag 26 april. Inloop vanaf 19.45 uur, het stilzitten begint om 20.00 uur, en duurt tot 21.00 uur. Na een halfuur klinkt er een belletje, en kun je even je benen strekken. Naderhand is er thee, die we zwijgend opdrinken. Je kunt ook meteen naar huis gaan. Er is geen geleide meditatie, geen nagesprek, we zijn samen stil.

Geen ervaring? Kom iets eerder…
Heb je geen ervaring met stilzitten, en vraag je je af of het iets voor jou is, kom dan iets eerder, zo rond 19.30 uur. Dan geef ik je uitleg en vertel hoe je jezelf kunt steunen tijdens het samen-zijn in stilte. Laat het wel van tevoren weten, zodat wij op tijd klaar zijn.

Graag van tevoren opgeven
De schoenen gaan uit, dus neem warme sokken of sloffen mee. Omdat we stoelen klaar zetten, vinden we het prettig wanneer je je van tevoren opgeeft. Je kunt ook je eigen meditatiekussentje of – bankje meenemen.

Idioom van geluk

Doe het niet. Trap nimmer in de strik
van woordentwist. Vermijd het slagveld
van de taal. Lach grootspraak weg.

Spits je oren voor de keel van vogels.
Toom de slang van eigen tong in.
Sta verstomd en wees volmaakt

ontbabeld. Hoor de kat ontspannen
spinnen en ga liggen in de hangmat
van jezelf. Kijk om je heen, zie

het idioom van alle windstreken:
het telkens anders kaatsende licht –

Inge Boulonois (1945)
uit: Idioom van geluk (2016)

 

Gegevens

Datum:
26 april 2019
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Oranje Nassaulaan 104
Overveen, 2051JT
+ Google Maps

maakt verlangens zichtbaar