Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilteavond samen-zijn in stilte

30 november 2018 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

Afgelopen week was ik ‘luisterend oor’ in het spiritueel kunstproject De ommegang Maak me zelveloos en stil, van kunstenares Simone de Groot en gastcurator Mirjam Hijstek (nog t/m 30 november). Voor dit project zijn de kloostergangen in/achter het Haarlemse stadhuis van alle opsmuk ontdaan: de wanden zijn waar nodig met licht vilt bespannen, storende elementen zijn verwijderd, de deur die anders gesloten is, is nu open, zodat je het hele ommegang kunt lopen.

Samen stil zitten
Elke middag is er een luisterend oor, dat zonder oordeel luistert naar iedereen die iets wil vertellen. Het was er rustig toen ik ‘dienst’ had. Een ouder stel dat binnen kwam slenteren, luisterde naar mijn uitleg. Ze pakten de slofjes, die klaarliggen zodat je zachtjes kunt lopen, en liepen langzaam de ommegang. Ook kwamen ze even bij me zitten, niet om te vertellen, we zaten samen stil. Een mooi moment. 

Wat is stilte eigenlijk?
Soms was het er echt stil, dat wil zeggen, er was geen lawaai. Dan weer klonken er haastige voetstappen van mensen die zich naar een vergadering haastten. Of hoorde ik het gerinkel van koffiekopjes die door de bode werden klaargezet. Dat weerkaatst behoorlijk hard vanwege de plavuizen vloer. Tegelijkertijd was ik me bewust van de tijdloze stilte, die niet verstoord wordt door geluiden. Wat is stilte eigenlijk?

Stilteavond te midden van geluiden
Op vrijdag 30 november ben je weer van harte welkom om samen met ons stil te zijn in onze huiskamer in Overveen. Stil zijn, terwijl de buurkinderen de trap oprennen, er een motor voorbij komt, de koelkast zachtjes bromt of de verwarming tikt. Stil zijn, terwijl je de buik van je buurman hoort borrelen, of het geritsel van kleding als iemand gaat verzitten. Er is stilte, er zijn geluiden.

De avond is gratis en gaat altijd door. Omdat we stoelen klaar zetten, vinden we het prettig wanneer je laat weten dat je komt. De schoenen gaat uit, dus neem warme sokken of sloffen mee. Na afloop is er thee, die we in stilte opdrinken. Je kunt ook meteen naar huis gaan.

Praktische gegevens
Datum             : vrijdag 30 november 2018
Tijd                    : 20.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur
Adres               : Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Opgave           : info@jannytermeer.nl

Retraite Reis in (de)stilte
De periode tussen kerst en oud-en-nieuw is een prachtige periode voor bezinning en stilte. Voel je welkom op de vijf stilteochtenden in ruimte De Garage te Haarlem op 27 t/m 31 december. Stuur me een mailtje wanneer je interesse hebt. Dan ontvang je een uitnodiging.

Gegevens

Datum:
30 november 2018
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Oranje Nassaulaan 104
Overveen, 2051JT
+ Google Maps

maakt verlangens zichtbaar