Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilteavond Samen-zijn in stilte

25 januari 2019 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

‘Je gaat toch wel door met de stilteavonden, hè?’ ‘Doe je de stilteavonden nog?’

De afgelopen weken werd me dit door een paar mensen gevraagd, mede naar aanleiding van de stilteretraite Reis in de stilte, tussen kerst en oud-en-nieuw. Weer een prachtige ervaring, met per dag een wisselende groep deelnemers, en telkens een andere sfeer.

Ja, we gaan ook dit jaar gewoon door met de maandelijkse stilteavonden in onze huiskamer in Overveen. In principe elke laatste vrijdag van de maand, van 20.00 uur tot 21.00 uur. Inloop vanaf 19.45 uur. Na afloop is er thee, die we in stilte opdrinken. Aan het eind van deze tekst staan de data van het komende halfjaar. 

In stilte met jezelf zijn
Deze stilteavonden zijn een mooie kennismaking met meditatie, als je geen of weinig ervaring hebt. Ze duren een uur, dat we onderbreken door een korte pauze, waarin je je benen kunt strekken. Er is geen geleide meditatie, en geen nagesprek. Je wordt uitgenodigd in stilte met jezelf te zijn, met alle gedachten die er opkomen in je hoofd, alle emoties die je voelt in je lichaam. Je zit, en slaat ze gade.

Word je te veel afgeleid door je gedachtes, dan helpt een innerlijk mantra, zoals ‘ik ben’, of concentratie op je ademhaling: adem in, adem uit. Dan hebben je hersenen iets te doen, en is er minder ruimte voor je gedachtes.

Stilteavonden als stimulans
Je kunt de avonden ook beschouwen als ‘stimulans’. Wanneer je bij ons de positieve effecten van stilte ervaart, maak je thuis gemakkelijker tijd vrij voor stilte, al is het maar vijf minuten per dag. Tijd om tot rust te komen, in je lichaam te ‘zakken’, te voelen hoe het met je is.  

Stilteavonden als herinnering
Of zie ze als een maandelijkse herinnering hoe het is samen met anderen stil te zitten. Wie weet een aansporing om het vaker te doen, bijvoorbeeld in de kerken die meedoen met de stiltemeditaties van het stadsklooster. Zo vind je mij elke woensdagochtend als begeleider in de doopsgezinde kerk, ingang Grote Houtstraat, naast de winkel van Jansje.

Samen met anderen stil zitten, is anders dan alleen stil zitten. Je bent van harte welkom om dit op vrijdag 25 januari bij ons te komen ervaren. De avond is gratis en gaat altijd door. Omdat we stoelen klaar zetten, vinden we het prettig wanneer je laat weten dat je komt. De schoenen gaat uit, dus neem warme sokken of sloffen mee.

Praktische gegevens
Datum          : vrijdag 25 januari 2019
Tijd                 : 20.00 – 21.00 uur, inloop vanaf 19.45 uur
Adres            : Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Opgave        : info@jannytermeer.nl

Weet je pas op het laatste moment dat je komt, stuur me dan een berichtje: 06 – 18241507.

Data voor komend halfjaar
25 januari / 22 februari / 29  maart / 26 april / 31 mei / 28 juni

Grote dingen moeten we doen,
verzoening brengen en vrede,
de liefde die alles overwint
en groter dan alles de gerechtigheid.

Maar het woordloos gebaar
waarmee jij gaf wat je gaf
zonder dat iets groots gebeurde –
die stilte was klein, en echt.

Maryana Marrash (Syrië, 1848-1919)
uit: Het museum van de poëzie. Stilte.

 

Gegevens

Datum:
25 januari 2019
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

maakt verlangens zichtbaar