Laden Activiteiten

« All Activiteiten

  • Dit activiteit is voorbij.

Stilte-avond In stilte verbonden

27 maart 2020 om 20:00 - 21:00

Activiteit Navigatie

‘Laat mij maar hier achter, en haal me vanavond weer op,’ verzucht ik. We zijn op een onbewoond eiland ten westen van Schotland, in de buurt van het eiland Islay. Water en lucht, weids, open, hoog boven ons een roofvogel, een arend(?),  wolken, wind. Ik voel me licht en ijl, deel van het geheel. Ja, hier wil ik wel een dag blijven, hoe koud het ook is…

Het kan niet, ik maak deel uit van een groep die een boottocht maakt over een woelige zee met veel draaikolken. Na een wandeling gaan we weer aan boord. De schipper heeft veel ervaring en stuurt de boot behendig over de golven.

Eenheidservaring
Deze ervaring dateert van jaren geleden, opgedaan tijdens een wandelvakantie in Argyll. Het gevoel kan ik echter zo weer oproepen, het was een eenheidservaring, weten dat ik deel ben van het geheel, het vertrouwen dat het klopt.

Zo herstel ik het contact
Nu, tijdens deze periode van coronacrisis, wanneer mijn hoofd gaat malen van alle berichten, positief en negatief, verlies ik zo nu en dan het contact ermee. Dan ga ik naar boven, naar mijn stille kamer, pak mijn meditatiebankje, ga zitten en neem waar wat er in mijn lijf plaatsvindt. Er zijn gevoelens van onrust, bezorgdheid, angst, er is verkramping in mijn buik, een band om mijn hoofd.

In stilte
Ik ‘kijk’ ernaar, blijf rustig ademen, in en uit. Langzaam word ik vanbinnen kalm, ik voel een warm gevoel van vertrouwen in mijn buik, ‘ik’ zak in de stilte, er is rust, openheid, ruimte. Ik blijf nog lang zitten.

Het hart open
Het coronavirus dwingt ons onder ogen te zien dat het leven niet maakbaar is. Het virus waart rond, we zien het niet, het maakt slachtoffers, we voelen ons bedreigd, we hebben er geen controle op. Paniek! Wat nu?

Naast de pandemie van covid-19 kan er zomaar een pandemie van angst ontstaan, zoals Chris Kersten van Centrum Zijnsoriëntatie schrijft. Voor besmetting met het virus is fysiek contact nodig, voor angst niet. Angst is zeer besmettelijk, en ze sluit het hart. Terwijl het essentieel is ons hart open te houden.

Een kans voor verandering
Net als vele anderen zie ik deze crisis ook als een kans, een kans te ontdekken wat werkelijk belangrijk is: tijd voor elkaar, met elkaar, geven om elkaar, zorgen voor elkaar. Solidair zijn, uitreiken, het hart openen. Beseffen wat het inhoudt dat we werkelijk één zijn, dat we verbonden zijn. Inzien dat het uitmaakt wat je doet en denkt.

Het virus maakt geen onderscheid, het gaat van China naar de rest van Azië, naar Europa en Amerika, grenzen houden het niet tegen. Liefde is ook grenzeloos. We zijn verbonden.

Handel in wijsheid
Daarom zoek ik regelmatig de stilte op, om mijn angst onder ogen te zien, te benoemen, en daarnaast vertrouwen, verbondenheid en liefde te voelen. Zodat ik in wijsheid kan handelen, kan besluiten al of niet de deur uit te gaan, zelf boodschappen te doen of de buurvrouw te vragen dat voor ons te doen. Tenslotte zijn we beiden 65plus…

 Vrijdag 27 maart: stilteavond op afstand
Deze maand houden we onze stilteavond op afstand. Dat wil zeggen niet in onze huiskamer in Overveen, maar iedereen in haar of zijn eigen huis. We zijn samen een uur stil, halverwege kort onderbroken, zodat je je benen kunt strekken.

Tijden             : 20.00 – 21.00 uur
Locatie           : bij jou thuis

Wil je meedoen aan deze stiltemeditatie op afstand, laat het me weten. Stuur een mail naar info@jannytermeer.nl. Dan noem ik aan het begin je naam en steek voor jou een waxinelichtje aan. Verbonden op afstand.

Gegevens

Datum:
27 maart 2020
Tijd:
20:00 - 21:00
Kosten:
Gratis

Locatie

Oranje Nassaulaan 104, Overveen
Oranje Nassaulaan 104
Overveen, 2051JT
+ Google Maps

maakt verlangens zichtbaar