Liever op de achtergrond? Zo vergroot je je zichtbaarheid.

‘Ach, ze hoeven mij niet per se te zien… Ik blijf liever op de achtergrond.’

De vrouw die dit zegt, heeft mooi grijs haar. Ze draagt een iets te ruim jasje in een donkerbruine kleur. Hij is te donker voor haar, waardoor ik eerst het jasje zie en dan pas haar vriendelijke en wijze gezicht. Ik drapeer een lichtere stof om haar heen, en de hele groep vindt dit veel mooier. De kleur ondersteunt haar uitstraling, maar overheerst niet.

Wat is dit toch dat sommige vrouwen zo graag op de achtergrond blijven, dat hun persoonlijkheid niet meer zichtbaar is? Kan het zijn dat ze ‘zichtbaarheid’ verwarren met op de voorgrond treden? Het zou me niet verbazen, maar het zijn twee verschillende zaken. Je kunt namelijk heel goed op de achtergrond zijn en toch zichtbaar blijven als persoon.

Zichtbaar op de achtergrond
In een consult Binnenstebuiten leerde Mirjam hoe je dat doet. Zij kreeg op haar werk te horen dat ze heel tevreden over haar zijn, maar dat ze zich wel meer mag profileren. ‘Maar ik houd er helemaal niet van op de voorgrond te zijn!’ is haar reactie. Tijdens het consult inventariseren we haar vijf belangrijkste kwaliteiten, die we vervolgens vertalen naar kleding. Mirjam houdt van structuur en orde, en jasjes zijn daardoor voor haar de manier om haar professionaliteit te tonen. Niet in felle kleuren, dan zou ze te veel op de voorgrond treden, maar in mediumdonkere of neutrale tinten.

Is neutraal saai?
Als ik zelf wat meer op de achtergrond wil zijn, kies ik het liefst voor een neutrale kleur, zoals taupe. Afhabroek en vest in basiskleur met turkoois topje. (c) Janny ter Meern(c) Janny ter Meer in antraciet. op achtergrondkelijk van de context draag ik een vest of een jasje. Draag ik echter helemaal geen kleur, dan wordt het voor mij saai. Ik heb kleur in mijn kleding nodig, anders zijn mijn levendigheid en helderheid niet zichtbaar. Kijk maar naar het verschil in uitstraling tussen helemaal neutraal en neutraal met een turkoois topje.

Creatief in neutraal
Hoe licht of donker de neutrale kleur is, hYfke Kingmaangt af van je eigen kleuring. Zo is mijn collega Yfke Kingma prachtig in lichte neutrale tinten. In deze outfit is zij weliswaar op de achtergrond, maar haar professionaliteit en creativiteit komen ook naar voren. Het jasje laat zien dat ze weet wat ze wil, de aparte print van jasje en jurk leggen een relatie met haar kunstzinnige inslag.

Hoe donker kun je gaan?
Wil je weten hoe donker jouw neutrale tinten zijn? Kijk dan naar het donkerste deel van je haar, de zgn. haarschaduw. Zo donker of licht kun je gaan. Dit is een algemene richtlijn, want donkerte heeft niet alleen een relatie met je uiterlijk, maar ook met je innerlijk.

Neutraal is formeel
Houd er rekening mee dat je formeler overkomt in neutrale tinten. Kleur is informeler, al is dat ook afhankelijk van de soort kleur. Zo zijn rood en blauw formeler dan oranje, groen of paars. Hoe meer kleur, en hoe meer verschillende kleuren je met elkaar combineert, des te informeler. Wil je op de achtergrond zijn en informeel, kies dan kleding in neutrale tinten, en een los model. Ook de stof speelt een rol: hoe gladder, des te formeler, hoe ruller, des te informeler.

Wil je persoonlijk advies hoe jij je zichtbaarheid kunt vergroten? Terwijl je toch op de achtergrond bent? Ik vertel je graag meer over de mogelijkheden van een imagotraject.

© 2014 Janny ter Meer
info@jannytermeer.nl