Sois belle et tais-toi

Sois belle et tais-toi.’ Ken je die uitdrukking? Wees mooi en houd je mond. Een opmerking die  Sonja Barend ooit toegeworpen kreeg door Karel Appel, toen hij haar vragen zat was.

We zijn niet meer stil
Wij vrouwen hebben inmiddels geleerd ons zegje te  doen, we houden niet onze mond. We geven onze mening, op Twitter, tijdens een conférence, in de krant of op tv, of gewoon thuis. Dat sommige mannen daar moeite mee hebben, blijkt onder andere uit een opmerking die een Belgische politica ontving op haar eerste tweet: ‘onnozel rotwijf’. Om maar te zwijgen over de beledigingen die vrouwen te verduren krijgen op de site van GeenStijl.

We zijn niet meer stil, maar durven we nog mooi te zijn? Durven we ons nog vrouwelijk of opvallend te kleden? Of zijn we bang op ons uiterlijk beoordeeld te worden, en niet op de inhoud?

Ik wil op mijn prestaties beoordeeld worden
Deze vraag kwam in me op tijdens een gesprek met een jonge vrouw op een netwerkbijeenkomst. Ze vertelde dat ze zich terughoudend kleedde op haar werk, nadat ze een paar suggestieve opmerkingen had gekregen. ‘Ik wil niet op mijn kleding beoordeeld worden, maar op wat ik presteer.’

Ja, we worden beoordeeld op ons uiterlijk, dat is gewoon zo. Dat gebeurt, niet alleen bij vrouwen, maar ook bij mannen. Dat kun je erg vinden, je kunt er ook mee spelen. Het is niet of-of, maar en-en. Het is niet: mooi of slim, maar mooi en slim.

Dan maar slim
Dat heb ik zelf ook moeten ontdekken. Toen ik een tiener was, stak ik een kop boven de jongens uit. Ik vond mezelf niet mooi, wel knap. Ik kon goed leren. Vol jaloezie keek ik naar een klasgenote die al borsten had. Die van mij kwamen laat en bleven klein. Nou ja, dan maar slim. Hoge cijfers halen, indruk maken met kennis. Toen een man zei dat ik zulke mooie ogen had, geloofde ik hem maar half. Nu zou ik ‘dankjewel’ zeggen.

Slim en mooi en ouder
En nee, je hoeft niet te wachten tot je zestig plus bent om je vrouwelijk te kunnen kleden. Al lijkt dat soms wel zo. Oudere vrouwen die de top hebben bereikt, hebben er geen moeite mee zich vrouwelijk te kleden. Denk aan Christine Lagarde (foto), directeur van het Internationaal Monetair Fonds of aan Neelie Kroes, vml. Europees Commissaris.

Slim en mooi en jonger
Het kan ook wanneer je jonger bent. De laatste uitzending van Zomergasten is daarvan een inspirerend voorbeeld. Janine Abbring ontving Claudia de Breij.Twee mooie vrouwen, vrouwelijk gekleed, ieder op haar eigen manier mooi. Claudia de Breij: grappig, maatschappelijk betrokken, levendig, in een kleurige jurk met apart dessin, blonde krullen. Janine Abbringh: gevat, belangstellend, scherpzinnig. Elke uitzending in een andere jurk, vrouwelijk. Eva Jinek is nog een voorbeeld: mooi, vrouwelijk gekleed, intelligent en ambitieus.

Laat zien hoe mooi je bent 
Als ik om me heen kijk, zie ik te vaak vrouwen die hun schoonheid verstoppen in neutrale kleuren, of zwart, of modellen die hun figuur niet tot zijn recht doen komen. Waarom? Willen ze niet opvallen, willen ze niet anders zijn dan de rest? Hebben ze geen zin in vervelende opmerkingen?

Zo liet een klant me een keer een prachtige jurk zien, die haar heel mooi stond. Maar één keer gedragen, vertelde ze. Hoezo, vroeg ik verbaasd. ‘Het was op een verjaardagsfeestje, ze vonden me een uitslover.’ Wat kunnen vrouwen elkaar klein houden!

Geef elkaar een compliment
Laten we het anders doen. Laten we elkaar complimenten geven over onze kleding. Laten we elkaar niet klein maken, maar laten we elkaar stimuleren om wel ons hoofd boven het maaiveld uit te steken. Als we dat willen… Om er wel vrouwelijk uit te zien, en laten we vrouwelijkheid niet definiëren. De ene vrouw voelt zich vrouwelijk in een strakke jurk, de andere in een zachte stof, weer een andere in een bloemenprint of een panterprint of een opvallende kleur.

Je hoeft niet te kiezen
Laten we afspreken dat vrouwen geen keuze hoeven te maken tussen slim of mooi, grappig of mooi, ambitieus of mooi, doelgericht of mooi, of waar je ook maar denkt een keuze in te moeten maken. Ja, je kunt alles zijn wat je wilt. Je identiteit staat niet vast, die is vloeiend. Ik schreef er een blog over. 

Kleding is taal
Er zijn legio mogelijkheden en legio combinaties, waarmee je met je kleding kunt laten zien wie je bent en waar je voor staat. Speel ermee, experimenteer ermee, kijk het bij anderen af of vraag advies. Kleding is taal, leer hem gebruiken.

Tot slot: zeg vooral elke dag tegen jezelf: Vrouw, wat ben je mooi! En… en… en … Vul in wat je allemaal nog meer wilt zijn.

3-daags programma Vrouw, wat ben je mooi!
Begin 2018 verzorg ik een driedaags programma Vrouw, wat ben je mooi! Je gaat op ontdekkingstocht naar je innerlijke en uiterlijke schoonheid, en ontvangt praktische handvatten waarmee je met kleding jouw eigenheid bekrachtigt.  Heb je hiervoor belangstelling, stuur me een mail en ik houd je op de hoogte.

© Janny ter Meer
September 2017