Durf jij groen te zijn?

Groen is de kleur van harmonie, rust, natuur en ruimte. Het is ook de kleur van de vruchtbaarheid en de hoop. Het is een lentekleur, en daarom was groen het thema van het lentediner van verlangen, op zondag 26 maart.

Durf jij een groentje te zijn?
Groen verwijst ook naar onervarenheid, een beginneling of leerling zijn. Hoe is dat voor jou? Ben je ermee op je gemak?

Het voordeel van een groentje zijn is dat je de regels van een beroep nog niet onder de knie hebt. Daardoor laat je je ook niet beperken door de gewoontes van dat vak. Wanneer je de regels wel kent, maar een vrije blik houdt, dan heb je een beginner’s mind.

Een groentje op je werk
Saskia van Gelderen, die de heerlijke groenetheetaart heeft gemaakt, volgt op dit moment de opleiding tot patissier. Daar mag ze fouten maken, omdat ze ervan leert. Ze mag een groentje zijn. Op haar werk, een chocolaterie, is zij ingehuurd als patisserie-expert, hoewel ze nog niet veel ervaring heeft. Dat weet haar werkgever en daarom mag er wel eens iets misgaan, maar niet te vaak. Daar mag ze geen groentje zijn, hoewel ze nog wel een beginner is. Een lastige positie.

Een groentje is vrij
Sabien Bosman van Staal komt oorspronkelijk uit het boekenvak, ze studeerde Nederlandse taal- en letterkunde. Koken leerde ze in Frankrijk, en ze begon ooit als groentje een restaurant in een museum in Amsterdam. Aan bepaalde regels moet ze zich houden (voedsel- en warenwet), maar voor het overige heeft ze een vrije stijl van koken.

Een groentje in gezelschap
Wieke Ubels, die ons laat genieten van de klank van stem en klankschalen, voelt zich regelmatig een groentje. Dat hangt samen met de sfeer, de omgeving, het gezelschap. Ik herken dat. Soms weet ik niet eens waardoor het komt. De kunst is er rustig onder te blijven, en dan blijkt het helemaal niet erg te zijn. Wees op je gemak met het ongemak. Dan is het gemakkelijker je een groentje te voelen in gezelschap.

De beginner’s mind van een expert
Eerst de regels leren, en ze dan loslaten en op je intuïtie vertrouwen. Als dat lukt, ben je een expert met een beginner’s mind. Een gouden combinatie. Een voorbeeld uit mijn imagopraktijk.

Een paar weken geleden kwam een cliënt bij me om een pakje te laten zien dat ze had gekocht voor de bruiloft van haar zoon. Ze twijfelde: was het wel de goede kleur? Nee, het was niet de kleur die bij haar kleurkaart paste. Was ik een beginner geweest in het imagovak, dan was deze conclusie het einde van het verhaal. Inmiddels weet ik dat er heel veel factoren mee spelen bij de vraag of kleding al of niet staat.

Intuïtie volgen en niet de regels
Daarom ging ik af op mijn intuïtie en vroeg ik haar of ze het pakje wilde aantrekken. Wat bleek? Het stond haar geweldig… Hoe kwam dat? Waarschijnlijk was het een combinatie: het model was prachtig voor haar lichaamsbouw, het donker-lichtcontrast klopte helemaal met haar eigen contrast, de stof klopte, en zij ging ervan stralen. Ze werd er licht en vrolijk door. De kleur bleek geen probleem.

Wat zegt groen?
Het was leuk te zien dat de gasten de moeite hadden genomen zich in groen te kleden. Soms helemaal, soms alleen een hoofdband.

Hoeveel groen hangt er in jouw kast? Draag jij graag groen of helemaal niet? Mensen die van groen houden, houden van ruimte. Ze geven anderen de ruimte, en hebben zelf ook ruimte nodig. Voor hen kan het lastig zijn grenzen te stellen, of ruimte in te nemen. Daarom is het goed zo nu en dan rood te dragen (bevordert daadkracht), of geel om te focussen.

Draag je bijna geen groen, dan kan het betekenen dat je het gemakkelijk vindt om te geven dan om te ontvangen. Doe eens gek, en koop eens iets groens. Ervaar of er iets verandert. Je hebt geluk, want groen is deze zomer een trendkleur. Dus er hangt genoeg in de winkels.

Welke tint groen staat jou?
Weet je niet precies welke tinten groen je staan, maak dan een afspraak voor een kleurconsult*.  Dan zie je zelf of smaragd- of flessengroen je mooi staat, of mos- en olijfgroen of appeltjesgroen. Ook leer je meer over de zeggingskracht van groen en over de vele combinaties met groen.

*Sinds 2018 geef ik geen advies meer over kleur, stijl en imago. Ik schreef er een blog over. 

Zomerdiner van verlangen
Na het lentediner komt er natuurlijk ook een zomerdiner. Houd mijn website of Facebookpagina in de gaten voor datum en thema.

Reacties van gasten
‘Het was een fantastische middag.’ – Lineke

‘Ik sluit me aan, heel leuk.’ – Erica en Joke

‘Heb genoten van alle facetten van de vrouwen, wat een kracht en subtiliteit. Het was smullen op allerlei lagen van mezelf. Dankbaar dat je dit podium hebt gecreëerd.’ – Linda 

‘Ogen dichtdoen bij het bewerken van trommels en klankschalen. Ik moet er altijd even aan wennen. Ongedurig als ik ben, wil ik eigenlijk om me heen kijken en rondlopen. Toch doet het me goed als ik mijn ogen open, een soort rust daalt over me neer, vooral ook omdat we tijdens het voorgerecht verzocht worden te zwijgen. Een goede start van het lentediner. Het einde is helemaal geweldig. Ik word helemaal meegezogen door de vertelster (Marjan Boontjes) van het verhaal De schilder die geen groen kon schilderen. Dat smaakt naar meer. ‘-  Erica 

 

© Janny ter Meer, maart 2017