Eerlijk winkelen in Utrecht

Ken je Utrecht? Ik mag er graag komen voor een dagje winkelen met een vriendin uit Doetinchem. Utrecht ligt zo’n beetje op de helft voor ons, goed bereikbaar met de trein. Ik hou van de sfeer, beetje rommelig, veel studenten, groene singels, leuke winkels die anders zijn dan die in Haarlem.  

Eerlijk winkelen in Utrecht
Deze week was ik er weer. Dit keer gingen we niet naar de vertrouwde winkels, zoals Cocon en ART (jammer dat Cora Kemperman er niet meer is), maar naar winkels met eerlijke kleding. Het lijstje heb ik gedownload van de site van Eerlijk Winkelen. Sommige winkels ken ik, andere zijn nieuw.

Manelli: schoenenwalhalla
Als eerste naar mijn schoenenfavoriet Manelli op de Zadelstraat. Een walhalla voor schoenenliefhebbers: wat een kleuren, wat een aparte modellen, en wat veel verschillende merken. Allemaal duurzaam geproduceerd. Ik werd verliefd op dit paar lichte schoenen met bloemenmotief. Passen? Ze zitten heerlijk!  Zal ik ze kopen?
Gelukkig staan op mijn winkellijstje schoenen, die moeten passen bij mijn effen zomerjurken. Ik had paarse in mijn gedachten, maar deze witte met bloemen kunnen ook prima. Dus ja, ik heb ze gekocht.   

Tip: maak een winkellijstje
Wanneer ik ga winkelen, heb ik altijd een winkellijstje bij me om impulsaankopen te voorkomen. Niets mis met zulke aankopen trouwens, wanneer ze je een wow-gevoel geven. Wanneer er iets speciaals met je gebeurt. Ook dan is het slim na te gaan wanneer je het kledingstuk zult/kunt dragen, of je het kunt combineren, en waarmee dan, of het past binnen je budget en waar en hoe het is geproduceerd. Wees daarom even stil als je past. Voel je op deze vragen een innerlijk ‘ja’, koop de jurk, het jasje of de schoenen.

Jason King: jong en eco
Onze volgende stop is Jason King op de Oudegracht, een hoekpand met dit bord voor de deur. Binnen hangen kleurige jurken en vestjes, jumpsuits en rokjes. De merken zijn niet allemaal eco, maar veel wel. Zo vind je er kleding van Skunkfunk en Komodo. We raken in gesprek met de aardige verkoopster, die een lichtgroen truitje draagt dat prachtig kleurt bij haar ogen. Ze weet van kleur en van eerlijke kleding. Topcombinatie. De sfeer is jong.

Twijnstraat: oud stukje Utrecht
De volgende twee winkels zijn een stukje verder, ze zitten in de Twijnstraat. Een oud deel van Utrecht, dicht bij het Centraal Museum. Het ligt buiten de gangbare winkelroute, maar het is de wandeling meer dan waard.

Transit: kleurige eerlijke jurken
Op nr. 36 vind je Transit, de zusterwinkel van Jason King. Hier hangen veel jurken, in allerlei kleuren. Ik zie Zilch en KingLouie, en ook weer Skunkfunk.

Thee (of koffie) bij KEEK
Op dit moment hebben we zin in een kopje thee met iets lekkers. KEEK (kunst en eerlijke koffie) op nr. 23 is daar een prima plek voor.

GURUS: eerlijke elegantie
Aan dezelfde kant, iets verder op nr. 69, zit GURUS: Gracious Unique Rebel United. Een chique winkel met kleding in lichte en gedempte kleuren. Voor vrouwen die van zachte stoffen houden en graag op de achtergrond zijn. In de etalage een prachtige taupekleurig rok.  Nepleer? De collectie bestaat uit kleding gemaakt van biologisch katoen, zijde en hennep.

LivStores: eigenzinnige ontwerpen
De verrassing van de middag is voor mij LivStores. Als we erlangs lopen, spreekt de etalage me niet meteen aan. Weinig kleur. Uit mijn ooghoeken zie ik echter schoenen van Jolanda van Eijk.  Even naar binnen, en ik ben blij verrast. Ontwerpen van Fenny Faber, mooie gekleurde blouses van Anne Oomen. Twee merken die ik ken van Young Designers United in Amsterdam. We raken in gesprek met eigenaresse Marjan Londeman. Ze verkoopt bij voorkeur merken die je elders niet vindt, van jonge ontwerpers die hun eigenzinnige visie op mode vertalen naar aparte kleding. Niet alle merken zijn eco, maar de productie is altijd kleinschalig. Desgewenst kan kleding aangepast worden naar jouw figuur.

Natuurlijke schoonheidsmiddelen
Ik ga de deur uit met een potje arganolie, die je kunt gebruiken als nacht- en dagcrème. Zonder toevoegingen, puur natuur. ‘Daardoor hebben Marokkaanse vrouwen zo’n mooie huid,’ aldus Marjan. Ik ga het proberen…
LouisHartloopercomplex: biologisch diner
We sluiten de dag af met een heerlijk maal bij het Louis HartlooperComplex, een filmhuiscomplex met een leuk café, hartelijke bediening en een creatieve biologische kaart.

Utrecht, wat ben je (h)eerlijk.  

©Janny ter Meer, maart 2017