Methoden en opleiding

Welke methode een coach toepast blijkt van minder belang voor het ‘resultaat’ dan het vermogen te luisteren zonder oordeel, door te vragen en samen te vatten als dat nodig is. Toch kan ik me voorstellen dat je graag wilt weten welke opleiding ik heb gevolgd, en welke methoden ik toepas.  Daarom vind je hier meer informatie over mijn achtergrond.

PS. Sinds 2018 geef ik geen kleur-, stijl- en imagoadvies meer, en richt ik me volledig op bewustwording en stiltebijeenkomsten. In mijn blog lees je hoe dat zo is gekomen. In juni 2020 heb ik mijn praktijk uitgeschreven bij de Kamer van Koophandel. Vanwege covid en de hardnekkige restverschijnselen had ik geen energie meer om de praktijk voort te zetten.

Oefeningen uit zijnsoriëntatie
Op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en coaching volgde ik drie jaar lang de training Rusten in zijn, doen wat je echt wilt bij Centrum Zijnsoriëntatie in Zeist. Twee jaar lang was ik de assistente van Ronny van der Kam bij deze leergang.

Voice dialogue en systemisch werk
Bij Elly te Brake volgde ik de leergang Systemisch werk voor professionals, waarbij ik leerde hoe ik opstellingen kan begeleiden. Daarna deed ik de opleiding Voice dialogue, en sinds enkele jaren volg ik bij Elly de verdiepingsdagen. Ook volg ik incidenteel lessen bij Joke Lamers van Tobeme. 

Non-dualiteit
Mijn lessen bij Marleen van den Bergh leren mij in het moment te zijn, te leven vanuit heelheid in plaats van dualiteit.

Relatie innerlijk-uiterlijk
Van Carla Mathis, een Amerikaanse stijlgoeroe, leerde ik als eerste hoezeer je persoonlijkheid doorstraalt in je kleding. In 2007 volgde ik bij haar de training The Psychology of Style en in  2013 de masterclass Identity.

Integraal image consult en Stijlkwadrantenspel
Eva Hollander van de Stijlstudio ontwikkelde een open en praktische methode waarmee je je innerlijk vertaalt naar uiterlijk. In 2007/2008 deed ik bij haar de jaartraining postgraduate voor kleurstylisten, en in 2011 behaalde ik het certificaat tot integraal image consultant. Dit houdt in dat ik bevoegd ben het Stijlkwadrantenspel® te gebruiken in mijn adviezen. Zie www.kledingalstaal.nl . In 2011 verscheen haar boek Kleding als taal, waarbij ik (als redacteur én als imagecollega) nauw betrokken was.

Opleiding tot image consult
Het vak van image consultant leerde ik bij de Academie van Image Consultants, een groep image consultants, die vanaf het begin in het vak actief waren. Helaas bestaat de Academie niet meer, gelukkig is Regien Strategier nog wel actief. Van haar leerde ik de kleuranalyse volgens de 78ColorSysteem, die ruimer is dan de gebruikelijke indeling in de vier seizoenstypen. www.regienstrategier.nl.

Imago-expert van het imagospel
In 2014 ontwikkelden Jannie Boer en Pauline van der Veeken het imagospel, een prachtige manier om te ontdekken hoe anderen je zien. Samen met Annelies de Vries bedacht ik de vragen voor de themaset Innerlijke kracht. In mijn werk gebruik ik diverse sets van dit spel.

Stijl van taal en van kleding
Voor ik actief werd op het gebied van stijl en persoonlijkheid, was ik bureauredacteur bij diverse uitgeverijen, en sinds begin jaren negentig freelance redacteur, coördinator van boekproducties, tekstschrijver en zo nu en dan vertaler. Lang heb ik de stijl van taal en de stijl van kleding gecombineerd. Tot oktober 2016 deed ik dat onder de naam Het Stijlmeer.